Múčna výroba
Múčna výroba a domáce múčne výrobky
Domáce múčne špeciality pre vás vyrábame priamo v ŠARIŠ PARKu a podávame vždy čerstvé. Múčne jedlá sú vždy pripravované denne a na ich výrobu nie sú využívané polotovary. Jednou z našich posledných noviniek je, že pochutnať si môžete aj na Tatarčaných pirohoch s bryndzovou plnkou, opraženou cibuľkou a poliatym maslom, ktoré sú pripravované z domácej pohánkovej múky (a mletá je priamo v ŠARIŠ PARKu).
Ponúkame vám základné recepty (v skrátenej forme) na prípravu vybraných domácich múčnych špecialít, ktoré nájdete aj v ŠARIŠ PARKu:
Slané a sladké pirohy:
- na ich výrobu potrebujeme tieto ingrediencie: polohohrubá múka, varené
zemiaky v šupke, vajíčko, trošku soli
- postup:
- zo surovín sa spracuje cesto, rozvaľká sa, pohárom sa formujú pirohy
- do cesta sa vkladá plnka (varené zemiaky, bryndza, soľ)
- surové pirohy sa varia v osolenej vriacej vode, 5–10 min.
- hotové sa podávajú s maslom, slaninkou, cibuľkou a smotanou
- sladké pirohy sa podávajú s rozpusteným maslom a strúhankou
Halušky s bryndzou (s kapustou):
- surové zemiaky sa postrúhajú
- postrúhané zemiaky sa zmixujú s hladkou a polohrubrubou múkou
- pridá sa vajíčko a soľ a vytvorí tak hladké cesto
- halušky sa varia v osolenej vriacej vode, približne 5–10 min.
- bryndza so smotanou sa zmixuje a spojí s haluškami
- hotové halušky sa podávajú s maslom, slaninkou a cibuľkou
Zemiakové šúľance:
- zemiakové cesto sa rozvaľká a nakrája na kúsky
- varí sa v slanej vode
- jedlo sa podáva s makovou posýpkou a práškovým cukrom alebo orechami
a maslom
Medzi ďalšie obľúbené hlavné múčne jedlá, ktoré sa v ŠARIŠ PARKu podávajú patria: Rezance s makom, Rezance s orechami, Rezance s tvarohom, Halušky s kapustou, Fliačky s kapustou, Zapekané palacinky s tvarohom, Žemľovka s jablkami a tvarohom a množstvo iných dobrôt.
Novinkou z dielne ŠARIŠ PARKu je externý catering, na ktorom nemusia chýbať ani také jedlá ako sú pirohy alebo šúľance. Navyše, ak sa ponáhľate alebo si jedlá a nápoje chcete vychutnať v pohodlí domova, môžete si ich zobrať so sebou.
Viac informácií a recepty s technologickými postupmi nájdete v sekcii RECEPTY.